Les figures dels gegants i nanos son un dels elements destacats de la cultura popular catalana. Aquesta tradició té els seus orígens a les festes del Corpus Christi, una festivitat celebrada al segle XIII.
Els nanos, també anomenats nans o capgrossos a moltes poblacions, es diferencien dels gegants per dues característiques principals: son de menor alçada i la proporció del cap respecte al cos és molt més gran.
Actualment, els podem veure desfilar a les festes majors de moltes localitats, representant balls durant els seguicis festius, on també participen altres figures tradicionals del folklore. També és habitual veure’ls a les festes dels barris i a trobades amb colles de gegants i nans d’altres poblacions.
La tradició a Vinaròs
Gegants de Vinaròs
El Tio Gori i la Tia Caballera, els gegants de Vinaròs, van ser construïts per l’escultor Agustí Roso i estrenats al 2000. El Tio Gori representa a Cristóbal Farcha, persona vinculada al món pagès; la seva figura, de 4 metres d’alçada i 45 kg, porta una gorra i unes castanyoles a les mans.
La Tia Caballera representa a Angelín Caballer, una persona vinculada al món mariner; la figura, de 3,90 metres i un pes de 50 kg, porta una cistella sobre el cap.
Nanos de Vinaròs
Els nanos de Vinaròs, construïts per la casa L’Enginy de Barcelona, i comprats als magatzems El Segle, es van estrenar al 1944. Representen a una família burgesa formada per el pare, la mare, el fill, la criada i dos majordoms. Les castanyoles, la dolçaina i el tambor acompanyen als nanos durant els balls.
La tradició en altres poblacions
La tradició dels gegants i nanos s’estén arreu de Catalunya, Comunitat Valenciana i Illes Balears. Podem trobar moltíssimes poblacions amb colles de geganters que mantenen viva aquesta tradició, com els Gegants i Cabuts de Benicarló, la Colla Gegantera de Falset, La Colla Gegantera de la Selva del Camp…
Més informació: nanosigegants.com